Vliv intervenčního pohybového programu na statickou a dynamickou rovnováhu a životní spokojenost seniorů - Machovec, Bohumír (2012)
Obsahem této práce je výzkum vlivu intervenčního pohybového programu na statickou a dynamickou rovnováhu vybrané skupiny seniorů. Současně je sledován efekt programu na celkovou životní spokojenost probandů. Intervenční program byl aplikován na experimentálním souboru, který čítal 14 seniorek průměrného věku 66,8 roku. Kontrolní skupinu tvořilo 13 žen průměrného věku 65,7 let. Cvičební jednotky trvaly 50 minut a konaly se dvakrát týdně po dobu dvou let. Účinnost programu jsme posuzovali prostřednictvím analýzy vstupních a výstupních dat jednotlivých sledovaných oblastí. Dynamická rovnováha byla testována pomocí systému SIMI MOTION. Pro měření statické rovnováhy jsme použili stabilometrickou plošinu systému FITRO SWAY CHECK. Změny životní spokojenosti byly sledovány prostřednictvím standardizovaného dotazníku životní spokojenosti (Fahrenberg, 2001). Získaná data byla statisticky zpracována a dále vyhodnocena s ohledem na zjištění, která vzešla z výsledků anket subjektivního hodnocení v