Od člověka k diagnóze a od diagnózy k člověku (Analýza diskurzu zdravotnických profesionálek) - Šupa, Jiří; Vybíral, Zbyněk, 1961-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2011)
Od člověka k diagnóze a od diagnózy i člověku (Analýza diskurzu zdravotnických profesionálek) Abstrakt: Sociální psychologie rozvinula mnoho různých přístupů, kterými lze zkoumat vztah mezi společností, zdravotnickými profesionály a lidmi s diagnózou duševní nemoci. Rozmanitost přístupů (sociální konstrukcionismus, diskurzívní analýza, teorie sociálních reprezentací, etnografický výzkum) přispívá k prokreslení nuancí tohoto vztahu. V rámci této práce se zaměřujeme na analýzu diskurzu zdravotních sester, které jsou v těsné interakci s lidmi v psychiatrických zařízeních. Popisujeme identitotvornou a ideologickou funkci diskurzu, pole psychiatrického diskurzu jako zdroj argumentačních schémat a jako kontrapunkt vůči hegemonní pozici psychiatrického diskurzu stavíme alternativní diskurz finských sester. Analýza diskurzu odhaluje pozice, do kterých se zdravotní sestry umisťovaly vůči lidem s diagnózou duševní nemoci a zdroje diskurzu, které přitom využívaly.
From person to diagnosis and from diagnosis to person (Discourse analysis of health professionals) Abstract: Social psychology has developed many different approaches which deal with the relationship of the society and health professionals to people with a diagnosis of a mental illness. The diversity of approaches (social constructivism, discourse analysis, theory of social representations, hospital ethnography) contributes towards a mapping of nuances of discourses constructing the life of a person with a mental illness. Research of psychiatric discourse reveals the manner of construction of a person with a mental illness and interaction with him in a psychiatric facility. Thesis describes identity function and ideology function of discource, field of psychiatric discourse as a resource of argumentation schemes and as a counterpoint to the hegemony position of psychiatric discourse, we build an alternative discourse of Finnish nurses.
Vedoucí práce: Zbyněk Vybíral
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2012
Keywords: osoby s duševním onemocněním; psychiatrická péče; zdravotničtí pracovníci; medical personnel; mental patients; psychiatric care; disertace