Od člověka k diagnóze a od diagnózy k člověku (Analýza diskurzu zdravotnických profesionálek) - Šupa, Jiří (2011)
Od člověka k diagnóze a od diagnózy i člověku (Analýza diskurzu zdravotnických profesionálek) Abstrakt: Sociální psychologie rozvinula mnoho různých přístupů, kterými lze zkoumat vztah mezi společností, zdravotnickými profesionály a lidmi s diagnózou duševní nemoci. Rozmanitost přístupů (sociální konstrukcionismus, diskurzívní analýza, teorie sociálních reprezentací, etnografický výzkum) přispívá k prokreslení nuancí tohoto vztahu. V rámci této práce se zaměřujeme na analýzu diskurzu zdravotních sester, které jsou v těsné interakci s lidmi v psychiatrických zařízeních. Popisujeme identitotvornou a ideologickou funkci diskurzu, pole psychiatrického diskurzu jako zdroj argumentačních schémat a jako kontrapunkt vůči hegemonní pozici psychiatrického diskurzu stavíme alternativní diskurz finských sester. Analýza diskurzu odhaluje pozice, do kterých se zdravotní sestry umisťovaly vůči lidem s diagnózou duševní nemoci a zdroje diskurzu, které přitom využívaly.