Anglizismen im österreichischen Nachrichtenmagazin "News" - Matulová, Monika, 1977- (2011)
Anglicismy v rakouském týdeníku News Tato dizertační práce se zabývá anglicismy v rakouském týdeníku News. Předmětem výzkumu byly tři celé výtisky (od titulní až po poslední stranu) tohoto magazínu. Cílem práce bylo rozlišení různých typů výpůjček a jejich rozbor z hlediska lingvistických disciplín morfologie, slovotvorby, sémantiky a stylistiky. Práce rovněž obsahuje kapitoly zabývající se historií anglických výpůjček v němčině, purismem německého jazyka, vlivem angličtiny na němčinu NDR, Rakouska a Švýcarska, ortografií, „stářím“ anglicismů v News a jejich frekvencí v jednotlivých rubrikách týdeníku. Jelikož se vyskytnul téměř každý pátý anglicismus v reklamě, je jedna kapitola věnována této problematice. Na konci dizertační práce je abecední seznam všech anglických výpůjček nalezených v primární literatuře.