Vývojové trendy autonomie vůle stran a jejích limitů v oblasti smluvního kolizního práva - Myšáková, Petra (2011)
Disertační práce pojednává o principu autonomie vůle smluvních stran jakožto základním stavebním kameni evropského mezinárodního práva soukromého. Princip autonomie vůle je zkoumán v různých fázích kolizního řešení, a to jak z pohledu řízení před soudy státními, tak i řízení před rozhodci. Základem práce je detailní analýza Nařízení Řím I (o právu rozhodném pro závazky ze smluv), a to zejména v porovnání s původním návrhem tohoto nařízení představeným již v roce 2005.