Jo. Dubravii, Olomuzensis episcopi, Historia Bohemica - Dubravius, Jan, asi 1486-1553; Jordán z Klausenburku, Tomáš, 1539-1586; Pius II., papež, 1405-1464.; Andreae, Johann Philipp, 1654-1722 (Francofurti : Impensis Johannis Georgii Steck, 1687)
Svazek obsahuje dva základní historiografické spisy k dějinám českých zemí. Tím prvním (hlavním) jsou Dějiny Království českého od olomouckého biskupa Jana Skály z Doubravky, k nimž vydavatel přidal i pohled ze zahraničí - spis Historie česká (Historia Bohemica) od Enea Silvia Piccolominiho (1405-1664), pozdějšího papeže Pia II. Prvním doloženým majitelem knihy byl úředník, sběratel a bibliofil Jan Kryštof Bořek (1665-c. 1729), jemuž patří heraldické supralibros na přední desce, stejně jako výjev na zadní straně zachycující sadaře česajícího hrušky ze stromu. Dnes je známo několik desítek knih z jeho pozůstalosti (k jeho osobnosti srov. https://stt.opac.nm.cz/records/1c347376-4d61-4235-87cb-e08e7416c623?locale=de) Někdy po Bořkově smrti se kniha dostala do sbírky gymnázia na Malé Straně v Praze a po roce 1919 ji vlastnil brněnský univerzitní seminář pro slovanskou filologii
Titulní list hlavního díla tištěn červeno-černě, v jeho dolní části se nachází drobná viněta z tiskařských ozdůbek. Tištěno převážně antikvou, místy také antikvovou polokurzivou (italikou). Dekor tvoří vlysy, viněty a dřevořezové iniciály. Kniha je vybavena živým záhlavím, paginací, margináliemi, poznámkami pod čarou kustody a signaturami archů. Mezi pp. 32 a 33 jsou vloženy dvě složené genealogické struktury. Přídavek pojednán podobně, včetně typografické vinětky na titulním listu
Knihopis
VD17 14:052723F (přídavek VD17 3:308858L)
Na titulním listu černé oválné razítko s erbem a opisem „SIGIL: GYMNASII C. R. MICRO PRAGENSIS.“. Na versu titulního listu (= p. 2) modré kulaté razítko se státním znakem a opisem „SEMINÁŘ PRO SLOVANSKOU FILOLOGII PŘI FILOSOFICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERSITY V BRNĚ“ (podobně i na první straně genealogické tabulky). Na přední předsádce modře stará signatura „1928“, níže tužkou „2845“. V přídavku na p. 194 [recte 192] modré kulaté razítko se státním znakem a opisem „SEMINÁŘ PRO SLOVANSKOU FILOLOGII PŘI FILOSOFICKÉ FAKULTĚ MASARYKOVY UNIVERSITY V BRNĚ“
Střední Evropa - české země (?), přelom 17. a 18. století (?) Lepenkové desky pokryté světlou usní. Na přední desce se nachází heraldické supralibros s opisem „IOANNES CH[RISTOP]HORUS BORSCHECK“, na zadní plotna s opisem „CUM TEMPORE FRUCTUS“. Na hřbetu vyznačený štítek s nápisem: „DUBRAVIUS | HIST. | BOHEMICA.“; níže černě „452.“; dole odstraněný štítek. Červená stříkaná ořízka. Při spodní části hřbetu potrháno