Problémy ochrany soukromí a osobních údajů v právu EU - Novák, Daniel (2011)
Pojem soukromí - jakožto právní kategorii - poprvé vyjádřili S. D. Warren a L. D. Brandeis v článku „The Right to Privacy“ vydaném v Harvard Law Review roku 1890. Hranice soukromé sféry jsou - kromě právního vymezení - utvářeny též sociálními normami. Občas se ozývají hlasy, že soukromí by nemělo být pokládáno za samostatný předmět právní ochrany. Nelze přehlédnout kritiku, že jeho vymezení je bezbřehé, neboť do oblasti soukromí zasahují mnohá protiprávní jednání postrádající konkrétnější společný jmenovatel. Nicméně pojem soukromí může být strukturován. Obsahové těžiště textu se vztahuje k právu na soukromí ve smyslu informačním, a to zejména v rámci EU. Východiskem vymezení ochrany soukromí v právu EU může být srovnání evropského a amerického pohledu na danou problematiku. Podle Jamese Whitmana v právu USA představuje ochrana soukromí korelát ochrany jednotlivce před státem, zatímco v evropském pojetí se odvíjí ze záměru jednotlivce kontrolovat svůj obraz na veřejnosti. Současné evroské pojetí ochrany osobních údajů předpokládá, aby stát uznal svoji povinnost (pozitivní závazek) na tomto poli působit z moci úřední.