Ochrana spotřebitele v evropském právu - Skřivánková, Kateřina (2011)
Ochrana spotřebitele na úrovni EU vznikla jako vedlejší produkt ekonomické integrace Evropy, vyvinula se však v plnohodnotnou politiku EU. Tato práce si klade za cíl jednak postihnout vývoj ochrany spotřebitele v evropském právu, jednak vymezit aktuální pojetí spotřebitelské politiky a ochrany spotřebitele evropským právem. V rámci takto vymezeného cíle práce je zkoumána pravomoc Společenství (nyní Unie) v oblasti ochrany spotřebitele a vazba spotřebitelské politiky na vytváření a rozvíjení vnitřního trhu, přičemž práce pracuje s hypotézou, že spotřebitelská politika EU nemá povahu samostatné politiky a její další rozvoj je úzce provázaný s vnitřním trhem. Druhý velký okruh otázek, jež práce řeší, se týká harmonizace předpisů členských států na ochranu spotřebitele. V tomto ohledu je největší pozornost věnována důsledkům tzv. minimální harmonizace a možnému přechodu k úplné (maximální) harmonizaci spotřebitelského acquis. Práce v této části zkoumá hypotézu, že v současném evropském právu pro posun k maximální harmonizaci neexistuje dostatečný právní základ. V závěru je provedeno zhodnocení dosažených poznatků a částečné potvrzení stanovených hypotéz.