Effects and risks of contaminants for enchytraeids in soil environment - Kobetičová, Klára (2011)
Půdní roupice hrají důležitou roli v procesech přeměny a rozkladu organické hmoty v půdě, toku živin a energie v terestrických ekosystémech. Znečištění životního prostředí, aplikace pesticidů a kontaminace půd různými produkty lidské činnosti mohou mít negativní vliv i na půdní roupice, což může vést ve svém důsledku k negativnímu ovlivnění půdní kvality. Tato dizertační práce se zabývá studiem vlivu vybraných polutantů, půd a odpadů na půdní roupice v několika laboratorních studiích. Mezi sledované parametry bylo zahrnuto přežívání, reprodukce a chování roupic k vybraným chemikáliím nebo substrátům v testu únikového chování a v reprodukčním testu. V rámci dizertační práce byla testována toxicita několika jednotlivých chemických látek (čtyři N-polycyklické aromatické uhlovodíky, toxafen, chlorované parafíny s krátkým C-řetězcem). Toxafen a parafíny byly pro roupice méně toxické než uhlovodíky, což souvisí s vlastnostmi studovaných látek. Také byl studován vliv struktury a vlastností ...