Mediální výchova ve výuce učitelů českého jazyka a literatury - Sochorová, Dagmar, 1983- (2011)
Rigorózní práce pojednává o realizaci mediální výchovy u učitelů českého jazyka a literatury na druhém stupni základních škol. V teoretické části rigorózní práce je z teoretického hlediska pojednáno o médiích, mediální komunikaci, mediální výchově a mediální gramotnosti. Empirická část rigorózní práce představuje výzkumné šetření zaměřené na realizaci průřezového tématu Mediální výchova u učitelů českého jazyka a literatury na druhém stupni základních škol se sídlem v okrese Brno-město. Vedle hlavního cíle zaměřujícího se na realizaci tohoto průřezového tématu bylo parciálními cíli zjistit, jaká je forma realizace, přínosy, frekvence začlenění a participace učitelů na průřezovém tématu Mediální výchova na základních školách. Výzkumné šetření se dále zaměřilo rovněž na zjištění didaktických metod a vyučovacích forem u učitelů českého jazyka a literatury při výuce průřezového tématu Mediální výchova.