Pracovní doba, práce přesčas a organizace práce zaměstnanců ve zdravotnictví - Kellnerová, Jitka (2012)
Snahou rigorózní práce na téma "Pracovní doba, práce přesčas a organizace práce zaměstnanců ve zdravotnictví" je komplexní zpracování problematiky pracovní doby, s důrazem na organizaci práce ve zdravotnictví - jako specifickému okruhu lidské činnosti . V úvodu práce je pojednán historický vývoj této problematiky, s důrazem na právní úpravu dříve platnou a právní úpravu Evropské unie. Vzhledem k tomu, že s pojmem pracovní doba souvisí spousta dalších institutů, bylo taktéž pojednáno o době odpočinku, pracovní pohotovosti a noční práci. Cílem této práce bylo jednak vymezit legislativní a obecný rámec úpravy pracovní doby a jednak nastínit základní problémy, jež tato právní úprava přináší při organizaci tak specifické činnosti, jakou je poskytování zdravotní péče a sociálních služeb. Závěr práce je věnován taktéž kontrolní činnosti na úseku pracovní doby.