Zákaz diskriminace v pracovněprávních vztazích - Hubková, Lenka (2011)
Práce se zabývá jednou z klíčových oblastí sociální politiky EU, a to zásadou zákazu diskriminace v pracovněprávních vztazích. Cílem práce je podat přehled o právní úpravě zákazu diskriminace s důrazem na pracovněprávní vztahy, a to jak v mezinárodním, tak i vnitrostátním kontextu. Dále práce nabídla možnost učinit si představu o způsobu transpozice závazků vyplývajících pro ČR ze členství v EU, včetně následků spojených s nedůslednou transpozicí. Zvláštní pozornost byla v tomto ohledu věnována obecnému antidiskriminačnímu zákonu, problémům spojených s jeho přijetím včetně veta prezidenta republiky a přezkumem návrhu tohoto zákona Ústavním soudem ČR. V EU patří problematika rovného zacházení a zákazu diskriminace mezi klíčová témata. Jedná se o jedny ze základních zásad, na kterých je Evropská unie vystavěna.