Význam wavefront analýzy v kataraktové chirurgii - Čermáková, Sabina (2011)
Cílem práce je sledování aberací vyššího řádu lidského oka v souvislosti se vznikem katarakty a s její léčbou. Bylo prokázáno, že katarakta způsobuje nárůst aberací vyššího řádu. Implantací asférické umělé nitrooční čočky lze sférickou aberaci oka snížit k hodnotám obvyklým u mladé zdravé populace. Zjistili jsme, že typ umělé nitrooční čočky neovlivňuje aberace 3. řádu. Dokázali jsme, že během prvních šesti měsíců po operaci dochází k malé, avšak statisticky významné změně aberací vyššího řádu, zejména ve smyslu jejich snížení. Potvrdili jsme také, že rohovkový řez indukuje nové aberace vyššího řádu na rohovce.