Propensity skóre: nové dimense v analýze mortaliních dat - Littnerová, Simona (2011)
V současné době jsou randomizované studie obecně považovány za zlatý standard pro stanovování účinku léčebných postupů. Bohužel, tyto studie nemusí vždy být proveditelné / etické nebo použitelné pro skutečné / životní podmínky. Proto jsme často nuceni spoléhat na observační studie; jejich výhoda v porovnání s randomizovanými klinickými studiemi je možnost zachytit skutečnou situaci na populační úrovni. Nicméně, získání spolehlivých výsledků z těchto studií vyžaduje sofistikované statistické metody v případech, kdy předpoklad náhodné distribuce vstupních faktorů do skupin pacientů není splněn; to může způsobit, že výsledek léčby není ovlivněn způsobem léčby, ale vstupními faktory. Jednou možnou metodou, jak upravit nenáhodné rozdělení ovlivňujících faktorů v nerandomizovaných klinických studiích, je analýza pomocí propensity skóre. Cílem této práce je přiblížit tuto relativně novou metodu a jako příklad jejího možného využití je v práci provedena její aplikace na data z českého registru