Problematika správního trestání v aplikační praxi České inspekce životního prostředí - Bálková, Veronika (2011)
Tato práce se zabývá otázkami správního trestání obecně, s přihlédnutím k praxi konkrétního správního orgánu - České inspekce životního prostředí. Jednotlivé správní delikty jsou vymezeny v řadě environmentálních zákonů. Tyto zákony neřeší řadu obecných problémů týkajících se oblasti správního trestání. Neexistuje ani obecná úprava správních deliktů. V práci je proveden rozbor platné právní úpravy správního trestání na úseku ochrany životního prostředí, rozvedeny zkušenosti s touto právní úpravou v praxi ČIŽP, pojmenovány problémy správního trestání, se kterými se ČIŽP setkává a na závěr provedeny obecnější úvahy de lege ferenda. Práce se věnuje také problematice trestů, které jsou ukládány v případě prokázaných správních deliktů - druhům trestů, opakované pokutě, kriteriím pro stanovení výše pokuty, zvláště pak kriteriu likvidačnosti pokuty.