Správní uvážení ve správním trestání - Provazníčková, Olga (2011)
Práce podává jednak stručný pohled na problematiku správního uvážení obecně, jednak konkrétnější vymezení správního uvážení ve vztahu ke správnímu trestání. Správní uvážení lze chápat jako nepostradatelný prostředek pro výkon veřejné správy, který umožňuje její reagovávání na proměnlivost situací či regulovaného prostředí a který tak zajišťuje její efektivní fungování. Správní uvážení je spjato s veškerými činnostmi veřejné správy, jeho místo je tam, kde správní orgán provádí výběr minimálně ze dvou variant. Nejobtížnější fází uvažování je nepochybně nalezení veškerých jej ovlivňujících hledisek, včetně obecných právních principů a hodnot. Právě tato vyšší, obecná hlediska vedou správní orgán k tomu, aby zohlednil všechny podstatné aspekty určitého případu, byť na ně zákonné ustanovení uvádějící konkrétní hlediska pro stanovení druhu a výměry sankce samo nepoukazuje. Jedině respektováním veškerých hledisek lze totiž zajistit náležitou ochranu veřejných subjektivních práv, která jsou výsledným správním rozhodnutím dotčena, a dosáhnout takového rozhodnutí, které naplňuje požadavky na jeho správnost a spravedlnost. Závěrem práce jsem se věnovala kontrole správního uvážení, především jeho soudnímu přezkumu.