Význam stanovení mikrochimérismu po alogenní transplantaci krvetvorných buněk - Horký, Ondřej; Mayer, Jiří, 1960-; Masarykova univerzita. Interní hematoonkologická klinika (2011)
Určení podílu krvetvorby dárce a příjemce (chimérismus) je nedílnou součástí sledování pacientů po alogenní transplantaci krvetvorných buněk. Důležitým aspektem hodnocení chimérismu je citlivost použité metody. Spolehlivé stanovení mikrochimérismu (tj. chimérismu menšího než 1 %) umožňuje aplikace PCR v reálném čase (RQ-PCR), metody, jejíž zavedení a začlenění do rutinní diagnostiky pacientů bylo nezbytným předpokladem předkládané disertační práce. Takovýto přístup s sebou přináší skutečnost, že autologní krvetvorba je po transplantaci detekována delší dobu. Zabýváme se významem této malé hladiny autologních buněk v kontextu posttransplantačního vývoje stavu pacientů. Sledování mikrochimérismu u pacientů s akutní myeloidní leukemií (AML) (vzorky předcházející relapsu vs. vzorky odebrané v kompletní remisi), umožnilo popsat dynamiku mikrochimérismu jednoznačně spojenou s počínajícím relapsem AML. Výsledky hodnocení mikrochimérismu v tomto souboru pacientů byly v souladu s hodnocením min
The determination of recipient- and donor-derived hematopoiesis (chimerism) is an important part of monitoring patients after hematopoietic cell transplantation. An important aspect of chimerism testing is the sensitivity of the method used. A reliable microchimerism (i.e. chimerism below 1%) measurement can be performed by means of the real-time PCR method (RQ-PCR). Adaptation of this method for routine diagnostics was a necessary prerequisite of the presented Ph.D. thesis. Applying the RQ-PCR method is associated with a prolonged period of autologous signal detectable after transplantation. We describe the relevance of this low level of autologous cells to the post-transplantation outcome. Using real-time PCR (RQ-PCR), we compared peripheral blood (PB) samples obtained from patients with acute myeloid leukemia (AML) before hematological relapse and those taken during a complete remission. By comparison of these two groups, we were able to describe the microchimerism dynamics clearly
Vedoucí práce: Jiří Mayer
Dizertace (Ph.D.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: chimérismus; krátké tandemové repetice; polymerázová řetězová reakce; recidiva; short tandem repeats; Chimerism; Polymerase Chain Reaction; Recurrence; disertace