Význam stanovení mikrochimérismu po alogenní transplantaci krvetvorných buněk - Horký, Ondřej (2011)
Určení podílu krvetvorby dárce a příjemce (chimérismus) je nedílnou součástí sledování pacientů po alogenní transplantaci krvetvorných buněk. Důležitým aspektem hodnocení chimérismu je citlivost použité metody. Spolehlivé stanovení mikrochimérismu (tj. chimérismu menšího než 1 %) umožňuje aplikace PCR v reálném čase (RQ-PCR), metody, jejíž zavedení a začlenění do rutinní diagnostiky pacientů bylo nezbytným předpokladem předkládané disertační práce. Takovýto přístup s sebou přináší skutečnost, že autologní krvetvorba je po transplantaci detekována delší dobu. Zabýváme se významem této malé hladiny autologních buněk v kontextu posttransplantačního vývoje stavu pacientů. Sledování mikrochimérismu u pacientů s akutní myeloidní leukemií (AML) (vzorky předcházející relapsu vs. vzorky odebrané v kompletní remisi), umožnilo popsat dynamiku mikrochimérismu jednoznačně spojenou s počínajícím relapsem AML. Výsledky hodnocení mikrochimérismu v tomto souboru pacientů byly v souladu s hodnocením min