Transformace hospodářství se zaměřením na průmysl po roce 1989 a jeho vliv na trh práce v devadesátých letech 20. století v Libereckém kraji - Vodáková, Pavlína (2011)
Transformace hospodářství po roce 1989 byla zásadní změnou, která ovlivnila vzhled a ekonomický vývoj institucí a podniků. Podstatou transformace se stala orientace na tržní systém, který v rámci konkurenčního boje podněcoval inovace a technologický rozvoj. Transformace tedy ovlivnila i vývoj ve struktuře národního hospodářství podle hlavních odvětví. Liberecký kraj, jako region s tradičním zaměřením v oblasti hospodářství na textilní a sklářský průmysl, tento vývoj pocítil od jeho počátků. Předkládaná rigorózní práce se snaží zachytit tendence a jevy, které se projevovaly v zájmovém území od roku 1989 do roku 2000. Na základě komparativních analýz se je snaží odhalit a vysvětlit tak regionální rozdíly včetně jejich příčin.