Surveillance mobovirů na jižní Moravě v letech 2006-2008 s přihlédnutím k situaci v okolních státech - Kazdová, Klára; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2011)
Předkládaná rigorózní práce se skládá z jedné impaktované a jedné recenzované publikace. Obě práce přináší výsledky vyšetření komárů odchycených na jižní Moravě v letech 2006-2008. Impaktovaná práce popisuje získání šesti virových izolátů z 23 243 komářích samiček šestnácti druhů, inokulací 513 suspenzí komárů sajícím myším. K identifikaci jednotlivých izolátů byl použit virus neutralizační mikrotest, následně potvrzený reverzně transkripční polymerázovou řetězovou reakcí. Recenzovaná práce popisuje získání tří virových izolátů, očkováním 202 suspenzí z 9 742 komářích samiček třinácti druhů na kultury Vero buněk. Tyto izoláty byly identifikovány virus neutralizačním mikrotestem. Sající myši se ukázaly být mnohem citlivějším modelem pro izolaci arbovirů, než kultury Vero buněk. Na kulturách Vero buněk se podařilo zachytit jen tři ze šesti virových izolátů, které byly izolovány na sajících myších. Celkem se na jižní Moravě během let 2006-2008 podařilo detekovat pět izolátů orthobunyaviru
Presented thesis consists of two peer-reviewed papers, one of them published in a journal with impact factor. Both papers present results of virological investigation of the mosquitoes captured during 2006-2008 in South Moravia, Czech Republic. The impacted paper describes recovery of six virus isolates from 23,423 mosquito females (in 513 pools) of sixteen species using suckling mice. The isolates were also identified with virus neutralization microtest and confirmed by RT-PCR. The second paper decribes recovery of three virus isolates from 9,742 mosquito females (prepared in 202 pools) of thirteen species using Vero cell cultures. The isolates were identified with virus neutralization microtest. It was shown, that mouse is much more suitable model for mobovirus isolations than is the Vero cell line, because only three virus isolated were succesfully recovered using Vero cell lines out of six isolated on mice. Altogether five orhobunyavirus Ťahyňa isolates (three from Aedes vexans, o
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: arboviry -- izolace a purifikace; Culicidae -- virologie; moboviry; molekulární virologie; neutralizační testy; virus Sindbis; virus západního Nilu; viry kalifornské encefalitidy; molecular virology; mosquito-borne viruses; Arboviruses; Encephalitis Virus, California; Neutralization Tests; West Nile virus; Morava jižní (Česko); Evropa střední; Moravia, Southern (Czechia); Europe, Central; rigorózní práce; doctoral dissertations