Surveillance mobovirů na jižní Moravě v letech 2006-2008 s přihlédnutím k situaci v okolních státech - Kazdová, Klára (2011)
Předkládaná rigorózní práce se skládá z jedné impaktované a jedné recenzované publikace. Obě práce přináší výsledky vyšetření komárů odchycených na jižní Moravě v letech 2006-2008. Impaktovaná práce popisuje získání šesti virových izolátů z 23 243 komářích samiček šestnácti druhů, inokulací 513 suspenzí komárů sajícím myším. K identifikaci jednotlivých izolátů byl použit virus neutralizační mikrotest, následně potvrzený reverzně transkripční polymerázovou řetězovou reakcí. Recenzovaná práce popisuje získání tří virových izolátů, očkováním 202 suspenzí z 9 742 komářích samiček třinácti druhů na kultury Vero buněk. Tyto izoláty byly identifikovány virus neutralizačním mikrotestem. Sající myši se ukázaly být mnohem citlivějším modelem pro izolaci arbovirů, než kultury Vero buněk. Na kulturách Vero buněk se podařilo zachytit jen tři ze šesti virových izolátů, které byly izolovány na sajících myších. Celkem se na jižní Moravě během let 2006-2008 podařilo detekovat pět izolátů orthobunyaviru