Expectations and monetary policy in open economy - Tonner, Jaromír (2011)
V práci zkoumáme možnou časovou proměnlivost strukturálních parametrů u DSGE modelů, které jsou v současnosti používané pro analýzu monetární politiky a prognózování. Aby byly modely schopné replikovat pozorovaná data, jsou často dovybaveny dalšími exogenními procesy (technologiemi), které můžeme chápat jako časově proměnné parametry. Tyto technologie umožňují zachytit některá specifika (sektorová a často v čase se měnící) v chování ekonomiky. Naší hypotézou bylo, že zavedené technologie jsou odrazem časové proměnlivosti strukturálních parametrů, např. technologie zachycující Ballasha-Samuelsonův efekt je, minimálně ve své cyklické složce, odrazem pohybu parametrů dovozní náročnosti. Závěrem tvrdíme, že zavedení technologických procesů umožňuje zachytit časovou proměnlivost parametrů a přiblížit tak modely více k datům i bez nutnosti explicitní práce s časově proměnnými parametry a nelineárními filtracemi.