Molekulárně mikrobiologická diagnostika u pacientů s infekční endokarditidou - Žaloudíková, Barbora (2011)
V posledních desetiletích dochází k významným změnám v epidemiologických i klinických charakteristikách infekční endokarditidy (IE). S prodlužující se průměrnou délkou života populace, se setkáváme s častějším výskytem degenerativního postižení chlopní nebo přítomností prostetických srdečních materiálů. Riziko bakteriémií zvyšují i stále častější invazivní zdravotnické výkony, v komunitě je rizikovým faktorem intravenózní užívání drog. V souvislosti se změnou těchto predispozic IE došlo ke posunu etiologie IE od původně nejčastějších streptokoků ke stafylokokům. Narozdíl od endokarditid způsobených jinými bakteriálními agens probíhají stafylokokové endokarditidy agresivněji, s vyšším rizikem mortality. Výběr antibiotik pro terapii stafylokokové IE je omezen rezistencí k isoxazolylovým semisyntetickým penicilinům (meticilin, oxacilin atd.) a všem betalaktamům, často včetně jejich kombinace s inhibitory betalaktamáz. Standardní kultivační metody průkazu stafylokoků mohou selhat předevší