Funkční analýza protilátkové odpovědi u pacientů s běžnou variabilní imunodeficiencí (CVID) - Chovancová, Zita (2011)
Běžná variabilní imunodeficience (CVID) je jednou z nejčastějších vrozených poruch tvorby protilátek. U pacientů s CVID nalézáme sníženou koncentraci sérových imunoglobulinů a porušenou protilátkovou odpověď po antigenní stimulaci. Etiopatogeneze CVID není dosud zcela objasněna. Rutinní zjišťování koncentrace protilátek ze séra metodou ELISA je u pacientů s CVID komplikované z důvodu pravidelného podávání substituční imunoglobulinové léčby. Proto jsme po očkování sledovali tvorbu protilátek přímo na B-lymfocytární úrovni metodou ELISPOT (enzyme-linked immunosorbent spot assay). Změny v buněčných subpopulacích v závislosti na očkování jsme vyhodnotili průtokovou cytometrií. Pacienti s CVID (n = 37) byli rozděleni do skupin dle Freiburské a EUROclass klasifikace. Očkování T-dependentním antigenem (tetanický toxoid, TAT) a T-independentními antigeny (pneumokokové polysacharidy, PCP) proběhlo 7 dní před podáním substitučních imunoglobulinů. Z celkového počtu osmdesáti kontrolních osob bylo