Autonomní oběhové funkce u dětí a adolescentů po antracyklinové léčbě - Šťastná, Jana (2011)
V práci je studován pozdní vliv protinádorové léčby antracyklinovými antibiotiky na autonomní oběhové funkce u bývalých dětských onkologických pacientů. Byly nalezeny snížené hodnoty krevních tlaků měřených kontinuální metodou po dobu pěti minut i při 24hodinovém ambulatorním monitorování. Citlivost baroreflexu, která vypovídá o vzájemném vztahu složek autonomního nervového systému, byla ve srovnání se zdravou populací také snížená. Dosažené výsledky potvrzují negativní pozdní efekt antracyklinové terapie na kardiovaskulární soustavu a její regulace.