Faktory a mechanismy ovlivňující výskyt monozygotních dvojčat v asistované reprodukci - Tauwinklová, Gabriela, 1972- (2011)
Monozygotní dvojčata (MZD) vznikají rozdělením jednoho embrya v raných fázích embryonálního vývoje na dva samostatné jedince. Výskyt MZD po přirozené koncepci je 0,4 - 0,45% všech porodů. Po metodách asistované reprodukce je uváděna signifikantně vyšší inicidence monozygotních gravidit, než po spontánní koncepci. Monozygotní dvojčata představují ve srovnání s jednočetnými graviditami zvýšené riziko omezení růstu plodu, fetálních ztrát, předčasného porodu i perinatálních ztrát. Možné etiologické faktory monozygozity často zmiňované v literatuře jsou věk matky, řízená ovariální stimulace, umělé otevření zony pellucidy při mikromanipulačních technikách a transfer blastocyst. Analyzovali jsme gravidity, které vznikly po metodách in vitro fertilizace v sanatoriu REPROMEDA v období leden 2000 - červen 2010. Z 1405 těhotenství bylo 26 monozygotních gravidit (1,85%). Naše výsledky potvrzují vyšší incidenci MZD po metodách asistované reprodukce. Všechna těhotenství s MZD byla dosažena po transf