Unikompartmentální náhrada kolenního kloubu implantovaná pomocí PC navigace - Rentgenologické hodnocení krátkodobých a střednědobých výsledků - Pink, Tomáš, 1971- (2011)
Artróza kolenního kloubu je jednou z nejčastějších příčin omezení mobility populace ve středním a vyšším věku. Poměrně často je postižen pouze jeden kompartment - mediální či laterální. Zavedením miniinvazivní operační techniky a užitím počítačové navigace při implantaci UKA do běžné praxe, vedlo k renesanci implantace UKA. Chceme experimentálně prokázat roli lidského faktoru při převádění počítačem doporučených hodnot do reálné situace. Verifikujeme naší chybovost při implantaci UKA. V klinické části práce sledujeme rentgenologické výsledky s odstupem pěti let od operace. Prokázali jsme, že doporučené hodnoty uložení obou komponent UKA navržené počítačem, jsme schopni převést do reálného stavu bez výrazných chyb. Tzn. že dosažená reálná situace odpovídá virtuálnímu počítačovému modelu. Pouze pokud navržené hodnoty záměrně ovlivňujeme pod vlivem literálních údajů a vlastních zkušeností, stávají se tyto úmyslné chyby statisticky vyznamné. Dále na základě verifikace chybovosti, danou li