Poetičeskaja i perevodčeskaja transformacija žanra avtorskoj pesni sintetičeskij žanr avtorskoj pesni v kontekste russkoj kul'tury : V mire pecennych proizvedenij Vladimira Vysockogo - Jelínek, Igor (2011)
Cílem disertační práce bylo popsat syntetický žánr autorské písně a zaměřit se na tvůrčí básnickou osobnost V. S. Vysockého, která je nazírána z hlediska intertextu, persvaze, psychohermeneutiky a zároveň je srovnávána se svými současníky. V práci jsou ukázány metamorfózy žánru AP v jiné syntetické umělecké formy, které reprezentují zejména bard-rock a rocková poezie. Základní interpretačním principem uplatňovaným v celé práci je hermeneutika. V závěru jsou rovněž kriticky hodnoceny překlady písní V. Vysockého z pera V. Dvořáka, J. Moravcové a také I. Jelínka, autora disertační práce.