Biogeografické aspekty fragmentované vegetace - Halas, Petr (2011)
Ve své disertační práci jsem se věnoval vlivu fragmentace a kontextu okolní krajiny na druhové složení cévnatých rostlin dvou typů vegetace. Na Českomoravské vrchovině jsem zjistil druhové složení 52 lesních okrajů okolo malých ostrůvků listnatých lesů. Kromě soupisů druhů jsem pořídil také 104 fytocenologických snímků z jižních a severních částí lesních okrajů. Na jihozápadní straně Českomoravské vrchoviny jsem na území katastrálního území Matějovce zpracoval 32 ostrůvků acidofilních trávníků a vypracoval 80 fytocenologických snímků. S využitím GIS jsem zdigitalizoval krajinný pokryv 600 m a 700 m okolí studovaných ostrůvků a lesních okrajů, zjistil jejich velikost a řadu krajinných charakteristik. Ze zapsaných seznamů druhů cévnatých rostlin jsem vymezil skupiny druhů podle biotopů, kategorií hemerobie a vybraných funkčních vlastností rostlin. Pomocí mnohorozměrných metod jsem zjišťoval vliv velikosti biotopů na variabilitu jejich druhového složení. S pomocí regresních stromů byl zjišťován vztah druhového složení s proměnnými prostředí, včetně krajinných charakteristik. Získané poznatky byly doplněny mnohorozměrnými analýzami snímků, které by měly lépe vystihovat lokální podmínky stanoviště. Zjistil jsem, že tvar i velikost plochy mají vliv na variabilitu druhového složení a to především na autochtonní druhy, které se vyznačují užší stanovištní vazbou, zatímco pro druhy s širokou ekologickou valencí nejsou tak důležité. Z proměnných vyjadřujících velikost biotopu má největší vliv obvod. Pro lesní okraje je totiž určujícím, výrazným znakem obvod a ostrůvky acifofilních trávníků jsou poměrně malé a křivolaké. Vedle velikosti plochy a obvodu hraje důležitou roli pro druhové složení i pH půdy a geologické podloží.