Reliéf a geomorfologický vývoj řeky Svratky v brněnském prostoru v severozápadní části Bobravské vysočiny - Peterková, Lucie (2011)
Předkládaná disertační práce se zabývá celkovým geomorfologickým vývojem řeky Svratky v brněnském prostoru, konkrétně v oblasti dnešního zatopeného údolí Brněnskou přehradní nádrží mezi Veverskou Bítýškou a Brnem - Bystrc. Práce hodnotí jak předkvarterní, tak kvarterní geomorfologický vývoj, potažmo v současnosti probíhající geomorfologické procesy v zájmovém území.K vyhodnocení geomorfologického vývoje bylo využito jednak moderních, neinvazivních metod průzkumu - parametrického georadarového měření (GPR) a vertikálního elektrického sondování (VES), potažmo již naměřených gravimetrických dat, dále geologických profilů, podrobného geomorfologického mapování se zaměřením na vytipování zlomových svahů a říčních teras či jejich zbytků a dalších morfostratigrafických poloh, srovnání s geomorfologickými a geologickými pracemi v okolním prostoru atd. Data získaná z terénního geomorfologického mapování byla následně analyzována pomocí komplexních morfostrukturních a morfometrických metod za pomocí geografických informačních systémů (GIS). Geofyzikální výzkum byl zaměřen jednak do prostoru klíčové lokality Obora, která byla podrobena detailnímu zkoumání kvůli dřívější identifikaci spodnobadenských sedimentů v archivních geologických profilech, a jednak do prostoru Junácké louky. V lokalitě Obora bylo provedeno parametrické georadarové měření na celkem čtyřech profilech a měření VES na třech profilech. V lokalitě Junácká louka byla provedena celkem čtyři parametrická georadarová měření. Na základě interpretace a korelace geofyzikálních měření došlo k upřesnění geomorfologického vývoje v období miocénu a byly identifikovány některé zlomové poruchy a datovány tektonické pohyby v prostoru.