Oligomery vycházející z glykolurilu - Štancl, Marek (2011)
Disertační práce je zaměřena na chemii glykolurilu, zejména na necyklické oligomery vznikající reakcí glykolurilu s formaldehydem. Byla vyvinuta nová metoda přípravy 1,6-disubstituovaných glykolurilů založená na cyklokondenzaci dimočovin s glyoxalem. Byla také vytvořena jednoduchá metodika přípravy o-xylylenovou skupinou substituovaných oligomerů glykolurilu od dimeru po tetramer. Ta umožňuje selektivní přípravu jednotlivých oligomerů bez nutnosti použití chromatografických metod, případně zdlouhavého dělení frakční krystalizací apod. Připravené oligomery představují novou skupinu hostitelských molekul umožňující vázat kladně nabité molekuly (např. amoniové soli). Tyto oligomery by mohly mít podobné využití jako cucurbiturily, dobře známé kavitandy, používané v mnoha odvětvích supramolekulární chemie.