Microfluidics and nanotechnology for bioanalytical applications thin metal film elements in bioanalysis - Jusková, Petra (2011)
Hlavním cílem mé disertační práce byl návrh a příprava tenkých kovových filmů s možným výužitím v bioanalýze. První aplikace byla zaměřena na přípravu miniaturizovaných amalgámových elektrod. Elektrody byly vytvořeny fotolitografickým způsobem na skleněném substrátu se svolenou, méně než mikrometr tlustou kovovou vrstvou. Modifikace povrchu (Au, Ag) elektrolytickým vyloučením rtuti byla testována pro analýzu proteinů. Elektrody byly připraveny ve formě elektrodového pole, který umožňuje jejich další automatizaci a integraci s mikrofluidními zařízeními. Morfologie a složení vytvořeného amalgámového filmu byly sledovány pomocí rastrovacího elektronového mikroskopu (SEM) a energiově disperzní spektroskopie (EDS). Elektrochemická charakterizace elektrod byla provedena pomocí cyklické voltametrie. Analýza proteinů byla zaměřena na rozlišování mezi nativní a denaturovanou formou proteinu pomocí chronopotenciometrické rozpouštěcí analýzy. Zatímco první generace elektrodového pole ...