Možnosti zobrazení artikulární chrupavky včetně volumometrických měření - Štouračová, Alena (2011)
Práce shrnuje možnosti zobrazení kloubní chrupavky od prostých rentgenových snímků po rozličné metody zobrazení magnetickou rezonancí včetně volumetrických měření. Jejím cílem je na základě volumetrických měření zhodnotit objem chrupavky v závislosti na věku a pohlaví pacientů, a to na příkladu femoropatelárního skloubení respektive chrupavky pately. Druhým cílem práce je vytvoření skórovacího systému pro hodnocení objemů pately „zdravé“ nepoškozené chrupavky dle věku pacientů a jejich pohlaví při vyšetření magnetickou rezonancí. Ačkoliv existuje řada zobrazovacích metod užívaná v běžné praxi, výsadní postavení v zobrazení chrupavek zastává zobrazení magnetickou rezonancí, od nativních metod až po metody s aplikací kontrastní látky. Do naší studie jsme zahrnuli 221 zdravých pacientů vyšetřených pro poranění či dlouhodobé potíže s kolenním kloubem ve věku mezi 20-49 lety, u nichž bylo provedeno MR vyšetření kolenního kloubu na přístroji Philips Achieva 1,5T.