Prostorová a časová distribuce makrozoobentosu v drobném toku se zaměřením na výzkum mesohabitatů - Straka, Michal (2011)
Poznání časové a prostorové proměnlivosti složení společenstva bentických bezobratlých je zásadní pro pochopení ekosystému tekoucích vod i pro plánování monitorovacích programů. Při studiu časoprostorové variability se ukázalo jako velice užitečné pracovat na úrovni mesohabitatů, což je prostorová jednotka, na které dochází k propojení mezi vědeckou precizností a praktickým managementem. Doposud provedené studie se však zabývaly touto problematikou pouze v řekách a nížinných tocích, zatímco velmi malé toky zůstávaly, i přes jejich velký význam pro níže položené úseky, stranou pozornosti. Proto byla tato práce zaměřena na studium časové a prostorové variability společenstva makrozoobentosu v drobném lesním toku. Ve studovaném toku bylo vizuálně odlišeno šest mesohabitatů: jemný sediment, písek, písek překrytý listím, štěrk, štěrk překrytý listím a kumulace dřeva („debris dam“).