Palimpsestous Selves: Transgressing the Boundaries of Genre in Angela Carter's and Margaret Atwood's Fiction - Labudová, Katarína (2011)
Dizertačná práca s názvom „Palimpsestous Selves: Transgressing the Boundaries of Genre in Angela Carter’s and Margaret Atwood’s Fiction” porovnáva románovú tvorbu britskej spisovateľky Angely Carter a kanadskej autorky Margaret Atwood. Využitím metód literárnej komparatistiky, feministickej, psychoanalytickej kritiky a žánrovej teórie dizertačná práca analyzuje postmoderný charakter románovej tvorby oboch spisovateliek. Okrem úvodu a záveru je rozdelená do troch hlavných kapitol. Tvorba Angely Carterovej a Margaret Atwoodovej nesie mnoho spoločných znakov: intertextualita, prekračovanie hraníc écriture féminine, ale aj literárnych a najmä žánrových konvencií. Metódami literárnej komparatistiky, feministickej a psychoanalytickej literárnej kritiky je možné odhaliť, že obe spisovateľky otvárajú svoje diela pre kreatívneho čitateľa, a tak ho zapájajú do procesu konštruovania textu. Cieľom dizertačnej práce je ukázať, že podobne, ako sú literárne texty oboch spisovateliek otvorené, hybridn