Možnosti pooperační analgézie v cévní chirurgii - Valná, Andrea; Pospíšilová, Alena, 1981-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
Bakalářská práce se zaměřila na problematiku akutní pooperační analgezie u cévních operačních výkonů, tak jak je vnímána ze strany klientů podstupující tento výkon. V teoretické části práce je uvedena patofyziologie bolesti, teorie, hodnocení a léčba bolesti. Dále pak volba pooperační analgezie u vybraných cévních výkonů. V praktické části jsou analyzovány výsledky průzkumného šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak klient hodnotí informace, které mu byly k dané problematice poskytnuty, zda podání pooperační analgezie odpovídá subjektivní potřebě klienta a zda epidurální analgezie je z pohledu indikátorů NOC - Bolest - stupeň - bolesti 2102 výhodnější než jiné typy pooperační analgezie.
Bachelor work is aimed to the problematic of an urgent post operation analgesia at artery surgery performances as it is perceieved by patients. In theoretical part is introduced the pathophysiology of the ache, evaluation and treatement of the ache and the post surgery analgesia by selected artery performances. Practical part analysis research results with orientation to a client assessment of the provided information, an adequacy of post - surgery analgesia to client’s needs and if the epidural analgesia is more efficient than other kinds of analgesia by the NOC indicators.
Vedoucí práce: Alena Pospíšilová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: bakalářské práce; Analgesia; Analgesia, Epidural; Vascular Surgical Procedures; analgezie; výkony cévní chirurgie; epidurální analgezie