Možnosti pooperační analgézie v cévní chirurgii - Valná, Andrea (2011)
Bakalářská práce se zaměřila na problematiku akutní pooperační analgezie u cévních operačních výkonů, tak jak je vnímána ze strany klientů podstupující tento výkon. V teoretické části práce je uvedena patofyziologie bolesti, teorie, hodnocení a léčba bolesti. Dále pak volba pooperační analgezie u vybraných cévních výkonů. V praktické části jsou analyzovány výsledky průzkumného šetření, jehož cílem bylo zjistit, jak klient hodnotí informace, které mu byly k dané problematice poskytnuty, zda podání pooperační analgezie odpovídá subjektivní potřebě klienta a zda epidurální analgezie je z pohledu indikátorů NOC - Bolest - stupeň - bolesti 2102 výhodnější než jiné typy pooperační analgezie.