Zavádění jednotného ošetřovatelského procesu v péči o chronickou ránu ve Vojenské nemocnici v Brně - Rosíková, Markéta (2011)
Bakalářská práce je přehledem problematiky hojení chronických ran, které jsou dlouhodobým a ekonomicky závažným problémem současné zdravotnické péče. Práce je tvořena dvěma části. Teoretická část je věnována chronickým ranám, jejich etiologii, a zejména ošetřovatelskému záznamu péče o chronickou ránu. Empirická část je zaměřena na hodnocení informovanosti sester pracujících ve Vojenské nemocnici v Brně (dále i jako VN Brno) o problematice hojení chronické rány, možnostech využití a sledovaní pacientů s nehojící se ránou a o problematice zaznamenávání a dokumentace nehojících se ran. Cílem práce bylo zjistit, zda a do jaké míry je ošetřovatelský personál schopný a nakolik ovládá péči o chronické rány. Dále zhodnotit zájem a ochotu se v této problematice dále vzdělávat a spolupracovat v péči o pacienty s chronickou ránou. Dalším cílem bylo sjednotit ošetřovatelský záznam péče o chronickou ránu v celém zdravotnickém zařízení a vytvořit podklady pro vytvoření standardu péče o chronické rán