Postoj žen k mamografickému vyšetření - Klimešová, Hana (2011)
Bakalářská práce se zabývá výzkumem, který vyhodnocuje informovanost žen o mamografického vyšetření prsu v několika náhodně vybraných regionech ČR. Teoretická část obsahuje souhrn informací o mamografu jako přístroji pro diagnostiku, dalších neméně důležitých vyšetřovacích metodách prsu, mamografickém screeningu, akreditovaných mamografických centrech a veřejně dostupných statistických datech. Výzkumná část formou dotazníků zjišťuje v terénu informovanost žen o mamografickém vyšetření. Informovanost žen o vyšetření je vysoká, vyšší než účast žen v oficiálním mamografickém screeningu. Ženy nad 45 let získávají informace především u svých lékařů. Jako zdroje informací zůstávají důležitá i média a rodina, především pro ženy mladší, které se ještě do programu nezapojily. Další zvyšování účasti v mamografickém screeningu by mohlo přinést i adresné zvaní žen k vyšetření, které zatím bohužel v České republice neexistuje. Většina žen by pozvání dle výzkumu uvítala.