Úrazy u dětí ve školním věku - Prušová, Eva; Kyasová, Miroslava, 1960-; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou úrazů u dětí. Teoretická část obsahuje obecný přehled traumat a jejich potenciálních rizikových faktorů z hlediska etiologie, epidemiologie, místa úrazového děje a lokalizace postižené části těla. Charakterizuje také rysy cílové skupiny školních dětí z hlediska psychomotorického vývoje. Empirická část je zaměřena na monitoring úrazovosti u hospitalizované populace dětí ve věku 6 - 15 roků, studií retrospektivního šetření dat získaných ze zdravotnické dokumentace FN Brno na Pracovišti dětské medicíny, Kliniky chirurgie, ortopedie a traumatologie. Výsledek vlastní průzkumné práce předkládá incidenci nejčastějších typů dětských úrazů v souvislosti s příčinami jejich vzniku. Ze zjištěných skutečností vyplývá nutnost systematicky zefektivnit preventivně úrazová opatření a zvýšit bezpečí dětí.
The aim of this bachelor work are school age children injuries. In the theoretical part it is mentioned general survey of trauma and their potential risk factors in term of epidemiology, etiology, the place where injury happened and the localization of the affected part of the body. This work also describes features of target group school age children in term of psychomotor development. The empirical part is injury occurrence monitoring oriented in hospitalized patients from 6 to 15 years of age. In this work was used retrospective method, processing data obtained from medical evidence of childern´s medicine detachment-childern´s surgery, orthopaedy and traumatology clinic teaching hospital Brno. The result of my research introduces incidence the oftenest type of children injuries in connection by the causes their rise. From observed results ensue the necessity of methodically effective preventative injury measures and the necessity to more intensify children´s safety.
Vedoucí práce: Miroslava Kyasová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2011
Keywords: dětské úrazy; školní věk; children's accidents; school age; bakalářské práce