Úrazy u dětí ve školním věku - Prušová, Eva (2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou úrazů u dětí. Teoretická část obsahuje obecný přehled traumat a jejich potenciálních rizikových faktorů z hlediska etiologie, epidemiologie, místa úrazového děje a lokalizace postižené části těla. Charakterizuje také rysy cílové skupiny školních dětí z hlediska psychomotorického vývoje. Empirická část je zaměřena na monitoring úrazovosti u hospitalizované populace dětí ve věku 6 - 15 roků, studií retrospektivního šetření dat získaných ze zdravotnické dokumentace FN Brno na Pracovišti dětské medicíny, Kliniky chirurgie, ortopedie a traumatologie. Výsledek vlastní průzkumné práce předkládá incidenci nejčastějších typů dětských úrazů v souvislosti s příčinami jejich vzniku. Ze zjištěných skutečností vyplývá nutnost systematicky zefektivnit preventivně úrazová opatření a zvýšit bezpečí dětí.