Endokrinní disruptory - Šerý, Filip (2011)
Teoretickou část bakalářské práce tvoří literární rešerše studií, které se zabývají látkami způsobujícími endokrinní disrupci - endokrinní disruptory, a mechanismy jejich účinku. Zmíněny jsou i nové poznatky ohledně nežádoucích účinků TCDD na obyvatelstvo po havárii v Sevesu, účinky defoliantu Agent Orange, a také kauza otravy ukrajinského exprezidenta Viktora Juščenka. Práce se dále věnuje isoflavonům, endokrinním disruptorům s pozitivními účinky na lidské zdraví. V praktické části jsou pomocí dotazníků zhodnoceny znalosti endokrinních disruptorů a spotřeba sóje a sójových výrobků studenty studijních oborů Nutriční terapeut a Nutriční specialista.