Vývoj kulturní krajiny v zázemí Brna: případová studie formování managementu VKP Poustka - Trávníček, Jan, 1984-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2011)
Rigorózní práce navazuje na tradici i současnost týmových výzkumů brněnských geografů v kulturní krajině. Hlavním cílem je aplikace teoreticko-metodologických východisek studia kulturní krajiny a jejích změn při řešení lokálního managementu. Důraz je kladen na provázání fyzickogeografických přístupů s východisky humánní geografie a krajinné ekologie a na jejich aplikaci v případové studii. Respekt k potřebám a potenciálu místní komunity umožňuje vstup autora práce do lokální neziskové organizace. Porozumění lokální sociální realitě a historii směřuje k návrhu udržitelného managementu za účasti interdisciplinárního týmu místních znalců a vnějších expertů v duchu Evropské úmluvy o krajině. V současnosti probíhá zavádění managementových návrhů do praxe.
This rigorous thesis continues the tradition and the present of research realized by geographers in Brno in the cultural landscape. The main objective is the application of theoretical and methodological bases of study of cultural landscape and its changes in dealing with local management, with respect to local residents. Emphasis is placed on linking the outcomes of physical approaches to human geography and landscape ecology and their application in the case study. Respect for the local community needs allows author access into a local nonprofit organization. Knowledge of local social reality and local history seeks to design sustainable management, involving an interdisciplinary team of internal and external experts, in the cohesion of the European Landscape Convention. Implementing management proposal is being realized.
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2011
Keywords: kulturní krajina; cultural landscape; Pozořice (Česko : oblast); Pozořice Region (Czechia); doctoral dissertations; rigorózní práce