Vývoj kulturní krajiny v zázemí Brna: případová studie formování managementu VKP Poustka - Trávníček, Jan, 1984- (2011)
Rigorózní práce navazuje na tradici i současnost týmových výzkumů brněnských geografů v kulturní krajině. Hlavním cílem je aplikace teoreticko-metodologických východisek studia kulturní krajiny a jejích změn při řešení lokálního managementu. Důraz je kladen na provázání fyzickogeografických přístupů s východisky humánní geografie a krajinné ekologie a na jejich aplikaci v případové studii. Respekt k potřebám a potenciálu místní komunity umožňuje vstup autora práce do lokální neziskové organizace. Porozumění lokální sociální realitě a historii směřuje k návrhu udržitelného managementu za účasti interdisciplinárního týmu místních znalců a vnějších expertů v duchu Evropské úmluvy o krajině. V současnosti probíhá zavádění managementových návrhů do praxe.