Soudní aplikace soutěžní doktríny stlačování marží - Šamánek, Jan (2010)
Rigorózní práce "Soudní aplikace soutěžní doktríny stlačování marží" nejprve obecně popisuje doktrínu stlačování marží a podmínky jejího použití (kapitola 1). Dále se věnuje soudní aplikaci této doktríny v případu Deutsche Telekom, a to ve všech fázích řízení (kapitola 2). Poté se zaměřuje na problematické aspekty případu Deutsche Telekom, zvláště na zvolený test stlačování marží (kapitola 3). Evropský přístup v otázce stlačování marží se výrazně liší od přístupu ve Spojených státech, kde Nejvyšší soud v roce 2009 v případu linkLine stlačení marží odmítl uznat jako samostatnou skutkovou podstatu (kapitola 4). Konečně, Soudním dvorem EU je nyní projednáván další případ stlačování marží, C 52/09 TeliaSonera, který představuje příležitost upřesnit novou soutěžní doktrínu a objasnit, zda se evropský a americký přístup skutečně liší tak dramaticky (kapitola 5).