Ketogenní dieta - Recová, Iva, 1985- (2011)
Ketogenní dieta je dieta s vysokým obsahem tuků, přiměřeným množstvím bílkovin a nízkým obsahem sacharidů. Tato dieta se používá k léčbě farmakorezistentních záchvatů. Ukázalo se, že ketogenní dieta, původně vytvořená pro léčbu farmakorezistentní epilepsie, je hlavní léčbou deficitu glukózového přenašeče typu I a deficitu pyruvátdehydrogenázy. Bakalářská práce na téma „Ketogenní dieta“ shrnuje hlavní poznatky o této dietě - její historii, indikace a kontraindikace, možný mechanismus působení diety, její účinnost a konečně její praktické použití. V praktické části jsou popsány dvě kazuistiky pacientů, kteří trpí farmakorezistentní epilepsií a jsou převedeni na ketogenní dietu.