Sebepojetí Romů v romské lidové slovesnosti - Ševčíková, Stanislava, 1971- (2011)
Autorka překládá dizertační práci s cílem porozumět sebepojetí Romů prostřednictvím hodnot a reflexe konstrukce smysluplnosti existenciálních témat v romských pohádkách a interpretovat je z hlediska jejich možného využití sociálními pracovníky a pracovnicemi v práci s romskou minoritou. V textu jsou konceptualizovány témata pozdně moderní společnosti a jejích hodnot, dále oblast reflexe lidské osoby v pojetí humanismu a existencialismu ve 20. století, se speciální zaměřením na sebeaktualizaci člověka a jeho seberealizaci, kteou autorka této poráce vnímá jako “bytí s druhými“. Studie se zabývá důkladně také charakteristikou životní situace Romů, specielně chudobou a obsáhle hodnotami Romů. Je pojednána problematika lidové slovesnost a pohádek, včetně romských pohádek. Ve zvolené kvalitativní výzkumné strategii metodologického přístupu obsahové analýzy byly analyzovány romské pohádky podle identifikovaných indikátorů, hodnot Romů, které tvoří jejich sebepojetí. V závěru práce jsou...