Hodnocení vlivu vzdělání na soběstačnost a mobilitu seniorů - Vejrážková, Bohumila (2011)
Disertační práce je zaměřena na problematiku ovlivnění soběstačnosti a pohyblivosti u seniorů různými socioekonomickými činiteli, které působí na jedince v průběhu života. Z těchto činitelů jsme se v naší práci zaměřili na úroveň dosaženého vzdělání u seniorů a sledovali možnosti, jakými může ovlivnit jejich soběstačnost a mobilitu. V teoretické části jsme podrobně prozkoumali stáři, stárnutí organismu a způsob, kterým dochází ke snížení funkční fyzické kapacity jedince a k následnému ovlivnění úrovně pohybových schopností (mobility) a soběstačnosti ve vyšším věku. Dále jsme na základě prostudované literatury zvolili nejvhodnější testy pro zhodnocení mobility a soběstačnosti, které budou nejlépe vyhovovat našemu výzkumnému záměru. V praktické části je popsán samotný průběh výzkumu, kdy jsme na výzkumném souboru 203 seniorů ve věku 75 - 90 let (133 žen a 70 mužů) provedli testování pomocí „Get up nad go“ testu pro zjištění úrovně mobility a pomocí Barthel indexu pro stanovení míry ...