Molecular Mechanism of Apoptosis in Neutrophil Granulocytes Compared to Septic Granulocytes - Mica, Ladislav (2011)
Regulace bunecne smrti Apoptozou je velmi dulezity proces u vysoce organizovanych organizmu na zachovani homeostazy a zabraneni bunecne desorganzace jak je tumorigeneza. V tomto pripade byla studovana Apoptoza neutrofilnich granulocytu (PMN). Polytraumatizovani pacienti velmi casto vyviji septicke komplikace kde je phyziologicka PMN Apoptoza zignifikantne redukovana. Povazujic redukci PMN apoptozi behem sepse jako patognomonikum, tak by porozumneni molekularnich mechanizmu v teto situaci mohle zlepsit phamakoterapii behem sepse. Jenom male okenko zde bylo otevreno na mozny mechanizmus apoptozy u PMN, dalsi prace musi overit zdali tento model odpovida realite.