Prokrastinace v adolescenci a mladé dospělosti - Sliviaková, Andrea (2011)
Předkládaná disertační práce je zaměřená na prozkoumání výskytu prokrastinace, tedy nelogického, avšak dobrovolného odkládání plánovaných záležitostí, mezi českými a slovenskými adolescenty a mladými dospělými. Cílem práce je 1) porovnat výskyt tohoto osobnostního rysu mezi studenty středních a vysokých škol a mezi nestudentskou populací, 2) prověření osobnostních charakteristik českých a slovenských prokrastinujících a 3) zmapování výskytu adaptivní (tzv. aktivní) prokrastinace v adolescenci a mladé dospělosti. 1081 respondentů (31,7% mužů a 68,3% žen; průměrný věk 23,13 let) vyplnilo Škálu všeobecné prokrastinace (Lay, 1986), Novou škálu aktivní prokrastinace (Choi a Moran, 2009) a vybrané škály 16 PF, páté vydání (Cattell et al., 1997). V práci jsou interpretovány získané výsledky a představeny další možné kroky výzkumu.